Tilbage til Blog

Hvordan laver man en hjemmeside?

Hvordan laver man en hjemmeside? Hvordan starter man hvis man er helt nybegynder? Hvad skal man kunne inden man forsøger sig? Hvor finder man den rette læring? Alt dette vil bloggen forsøge at svare på igennem en nem og læselig forklaring.

Joon Poore
Full-stack udvikler & Cybersikkerheds ekspert

En nybegynders guide

Går du med tanker om at lave en hjemmeside? Men ved ikke hvordan man skal begynde?

Læs med her!

6 SKRIDT TIL EN HJEMMESIDE

1.      Inden du starter med at lave enhjemmeside, så spørg dig selv. Hvad skal formålet være?
Skal du promovere dig selv? Skal du åbne en webshop? Skal du have en hjemmeside der skal anvendes, som en platform?
Alt afhænging af hvordan du svarer på dette spørgsmål, er det nødvendigt at kigge på omfanget af projektet.
Et godt begynder råd er, start småt. Start med noget som føles overkommeligt,og gennemfør derefter projektet.
Man kan altid gøre ting større og/eller mere advanceret! Brug den første gang med web design til at bygge et koncept der virker.

2.      Når har du konceptet. Skal du vælge teknologien.
Hvis du ingen forstand har på HTML, CSS og vanilla javascript. Vil jeg anbefale at du først finder et af de utalllige online tutorials derude på nettet. som kan give dig indsigt i den hellige kodnings treenighed. På sider som UDEMY eller skillshare(for ej at glemme youtube) findes der meget materiale der kan lære dig disse ting.
Der er meget godt, men der er også meget skidt. Det handler om at kunne gennemskue om den som underviser er legit. Der er desværre ikke nogen nem måde at finde ud af det på, så jeg foreslår, at du giver dig selv kriteriet. "Kan jeg forstå det som undervises i? Hvis ja, så er det fint nok for mig".
Der er kun dig som skal modtage denne læring. Kan du forstå, og anvende, så gør du det rigtige :)

3.      Det er en ren jungle derude af teknologier man kan vælge.

På hjemmesiden: https://stackshare.io/ kan du se hvilke teknologier som de forskellige firmaer derude benytter sig af. Ofte er det ret mange forskellige værktøjer, men fortvivl ikke! Inden vi når til at skulle bruge så mange forskellige teknologier, skal vi forholde os til to koncepter. Front-End og Back-End udvikling.

 

4.      Front-End udvikling er den del af hjemmeside design der handler om udseende og strukturen på en hjemmeside. Det er også det bedste sted at starte.
Der findes mange teknologier, som gør arbejdet med at designe en flot udseendetil en hjemmeside lettere end at skulle kode alting fra bunden. Platforme som Webflow, Wordpress, Wix osv. Giver brugeren en nem og intuitiv måde at lave hjemmesider hurtigt på. Dog kan man sige, at hvis man gerne vil lave noget der kan ”mere” kan det muligvis kræve at man skalud i at skrive kode selv. Hvis du selv vil skrive kode, kan du bruge en af de mange IDE’er som eksempelvisVS code eller VS studio, sublime text, atom osv. Der findes mange gode frameworks der kan hjælpe så enskodning ikke er for besværlig: bootstrap, tailwind, react, angular.

Find ud af hvilke der passer bedst til dig.

Hvis du føler dig helt på bar bund, på start medsimpel HTML og CSS. Det behøver ikke være mere besværligt.

 

 

5.      Back-end delen er mere advanceret ogvil derfor være et emne til en anden gang. Med back-end kan man sige er selve funktionaliteten på en hjemmeside.
Og det kan være alt fra en database der gemmer data fra siden, til en advanceret AI der styrer dele af hjemmesiden. Der findes mange måder at lave back-end på, og det er bedst man ikke er helt nybegynder hvis man laver et projekt som kræver back-end.

 

6.      Når du så har fået lavet enhjemmeside du er glad for, så skal din side HOSTES(opbevares) et eller andet stedpå nettet, så folk kan se resultatet af dit hårde arbejde! Det kaldes, at man ”publisher”sin hjemmeside til nettet. Først skal du købe et domæne navn, altså selve navnet til din hjemmeside.
”flottehjemmesider.dk” er eksempelvis et domænenavn. Du kan købe et domænenavn hos udbydere som eksempelvis one.com. Derefter når du har et domænenavn, kan du sætte dit design ind sammen med det.

Dette betyder at når folk besøger din hjemmeside på nettet, jamen så ser de det design du har lavet.Tillykke! Du har nu lavet og published din første hjemmeside.